مهم ترین نکات در ویرایش پایان نامه چیست؟

ویرایش پایان نامه ی پزشکی و دندان پزشکی و هر رشته ی دیگری برای اطمینان از صحت و اعتبار آن، ضروری است. بخش مهمی از وظیفه ی دانشجوهای مقاطع کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری نوشتن پایان نامه است. اما بعد از اتمام کار پایان نامه ویرایش آن از جنبه های نگارشی، فنی و زبانی اهمیت زیادی دارد.

بعد از دفاع از پایان نامه، قرار است که ماحصل تحصیل شما در دنیای آکادمیک ثبت شود و تا سال ها باقی بماند، به همین دلیل است که تا این اندازه بر روی بازبینی، اصلاح و ویراش پایان نامه تاکید می شود. پس همانقدر که بر روی مهارت های تحقیق و چاپ مقاله کار می کنید و انرژی می گذارید سعی کنید با دنیای ویراستاری هم آشنا شوید.

با توجه به اهمیتی که این موضوع دارد بسیاری از دانشجوها کار نوشتن و انجام پایان نامه را از صفر تا صد به گروه هایی مانند آمار برتر می سپارند. تیم آمار برتر انجام پایان نامه ی پزشکی و دندان پزشکی را از ابتدا تا انتها برای دانشجوها انجام داده و تا پایان کار آنها را همراهی می کند.

نکات مهم ویرایش پایان نامه

منظور از ویراستاری و ویرایش علمی چیست؟

ویراستاری یا ویرایش فرآیندی است که در آن یک فرد آگاه و متخصص در نگارش و دستور زبان، متنی را بازخوانی می کند. در این بازخوانی خطاها و ابهامات برطرف و تصحیح شده و به آن نظم داده می شود. پس می توان گفت: ویراستاری بررسی و بازبینی سند کتبی و آخرین مرحله در نگارش آن است.

ویرایش علمی یا تخصصی اطلاعات و داده های ارائه شده را از لحاظ صحت و اعتبارشان بررسی می کند. اگر داده های نادرستی وجود داشته باشد آنها را اصلاح یا حذف می کند. بخش های تکراری در متن علمی حذف شده و اگر توضیح بیشتری نیاز باشد در متن یا پاورقی اضافه می شوند. حال اگر محصول نوشتاری ترجمه شده باشد، ویراستار باید آن را با متن اصلی هم تطبیق بدهد. نتیجه ی ویراستاری این می شود که خطاها کمتر شده، محتوای منسجم تری بدست می آید و کیفیت مقاله علمی بیشتر می شود.

ضرورت و مزایای ویرایش پایان نامه چیست؟

پایان نامه هم مانند هر متن مکتوب دیگری نیاز به بازخوانی، اصلاح و ویرایش دارد. با ویراستاری، محتوا از جنبه های فنی و ظاهری اصلاح می شود و در نهایت تمامی ایرادات و اشتباهات آن رفع می شود. علاوه بر صحت و اعتبار محتوا، روان بودن متن و خوانایی آن نیز اهمیت دارد که در ویراش و ویراستاری می توان یه آن دست یافت. از آنجایی که پایان نامه بخش مهمی از اعتبار علمی و تحصیلی دانشجوها است، نباید نسبت به ویرایش آن بی توجه باشید.

معمولا دانشجوها در دو مرحله باید پایان نامه را ویرایش کنند. یک مرحله زمانی است که کار نوشتن پایان نامه تمام شده است و باید بازخوانی شده تا ایرادات آن رفع شود. یک مرحله از ویرایش هم بعد از دفاع پایان نامه است. در جلسه ی دفاع و بعد از اتمام آن گاهی پیش می آید که اساتید از دانشجو می خواهند تا اصلاحاتی را روی پایان نامه انجام دهد.

علاوه بر اصلاحات نگارشی و فنی که انجام می شود، بهتر است که قبل از اینکه شروع به نوشتن پایان نامه نمایید، نسبت به استانداردهای دانشگاه خودتان برای نوشتن پایان نامه آگاهی پیدا کنید و آنها را رعایت کنید.

آشنایی با مراحل ویراستاری پایان نامه

ویرایش و ویراستاری بر روی هر پایان نامه ای انجام شود فرقی نمی کند رشته ی تحصلی شما چیست یا در کدام دانشگاه تحصیلات خود را گذرانده اید. پس باید با مراحل ویرایش آن که شامل ویرایش ظاهری و فنی و ویرایش تخصصی است آشنا شوید.

ویرایش ظاهری و فنی

هر دانشگاه قواعدی برای جنبه های ظاهری و فنی پایان نامه دارد که باید این موارد رعایت شوند، در غیر این صورت کسب نمره ی بالا امکان پذیر نخواهد بود. پس باید صفحه آرایی پایان نامه و چیدمان صفحات براساس آنچه باشد که در دانشگاه ذکر شده و تصویب شده است.

به عنوان مثال موارد زیر را باید در نگارش ظاهری رعایت کنید:

  • حاشیه گذاری برای صفحات
  • رعایت و تنظیم پاراگراف ها
  • رعایت فاصله بین کلمات
  • توجه به بخش بندی متن در هر فصل پایان نامه
  • صفحه بندی و صفحه آرایی
  • ایجاد و تنظیم فهرست
  • انتخاب فونت مناسب با اندازه ی مناسب
  • شماره گذاری صفحه ها
  • و …

برای ویرایش فنی باید غلط های نگارشی تصحیح و رفع بشوند. اگر کار انجام و ویرایش پایان نامه توسط فردی آگاه و آشنا به اصول انجام شود تمامی علائم نگارشی، نشانه ها و فاصله ی بین کلمات و نیم فاصله ها رعایت می شود . مسلما غلط های املایی حذف می شوند.

ویراستاری پایان نامه

ویرایش تخصصی

علاوه بر ظاهر پایان نامه که در ویرایش فنی و ظاهری به آن رسیدگی می شود، هر پایان نامه ای باید از جنبه ی تخصصی هم ویرایش شود. این بخش شامل رسیدگی به مفاهیم و محتوا است. به خصوص اگر در پایان نامه از ترجمه ی متون دیگر استفاده شده است باید نسبت به صحت آن اطمینان حاصل شود. در ویرایش تخصصی باید محتوای نوشته شده بررسی دقیق شود و تمام متون آن روان و گویا باشند.

ویرایش خوب چه ویژگی هایی دارد؟

دانشجوها معمولا برای نوشتن پایان نامه ی خود چالش زیادی دارند، یکی از این چالش ها انتخاب موضوع پایان نامه است. بعد از طی شدن این مسیر با ویرایش آن می توانند ثمره ی تلاش ها و زحمات خود را ببینند. وقتی این نتیجه تحصیل دانشجو توسط اساتید بررسی می شود،  در صورت وجود اشتباهات زیاد باید مجدد بازبینی شود. در نتیجه زمان زیادی را از دست داده و وجهه ی علمی خوبی برای شما ندارد. پس سعی کنید ویژگی های زیر که مربوط به ویرایش خوب است را رعایت کنید

  1. ویرایش متن پایانی پایان نامه بسیار مهم است. پس این کار با دقت زیاد و توجه به تمام جزئیات انجام دهید.
  2. ویرایش به معنای دستکاری بیش از حد متن نیست و نباید در این مسیر محتوا دستخوش تغییرات زیادی شود. بلکه باید روان و رسا باشد که برای مخاطبین قابل فهم باشد. پس در ویراستاری ایرادات تخصصی، فنی و ظاهری را رفع کنید اما به متن اصلی وفادار باشید.
  3. رعایت علائم و قواعد نگارشی از ویژگی های مهم یک پایان نامه ی خوب است. برای آن باید مواردی همچون نشانه های نگارشی، نیم فاصله، ویرگول، هم خوانی و انسجام پاراگراف ها، املای صحیح کلمات، فونت مناسب و … رعایت شود.
  4. قوانین دستور زبان مانند رعایت جایگاه درست کلمات در جمله ها و انتخاب صحیح افعال مهم است. در صورتی که این مولفه ها رعایت نشوند ممکن است پیام محتوا به درستی منتقل نشود.
  5. اگر قرار است ویرایش توسط فردی غیر از دانشجو انجام شود، این فرد باید به محتوا و متن اشراف داشته باشد، در غیر این صورت امکان ویرایستاری وجود ندارد.

سخن آخر

همانطور که گفتیم پایان نامه ثمره و نتیجه ی دوران تحصیل و نشان دهنده ی وجهه ی علمی شما است. پس اگر در مورد آن اطلاعات کافی ندارید سعی کنید دانش خود را در این زمینه بیشتر کرده و از افراد باتجربه کمک بگیرید. تیم آمار برتر با بیش از 10 سال همراهی با دانشجوها آماده است تا در این زمینه به دانشجوهای رشته های پزشکی و دندان پزشکی کمک و یاری برساند.

فهرست