پروپوزال چیست؟ صفر تا صد پروپوزال نویسی

پروپوزال یا طرح تحقیق، دارای ماهیت و اهمیت شناخته شده برای محققین و دانشجوها است. ولی شاید افراد تصور کنند پروپوزال نویسی فقط مربوط به ارائه‌ی طرح تحقیقاتی و پژوهشی در دانشگاه‌ها می‌باشد. ولی این تصور غلط است. بنابر تعریف بیان شده Research proposal که معادل فارسی آن پیشنهاده‌ ی پژوهشی است “اقدامی برای مطرح کردن یا بیان کردن چیزی برای بررسی است.”  با توجه به این تعریف، رزومه نویسی را هم می‌توان یک پروپوزال نویسی درنظر گرفت که به بیان ویژگی و توانمندی‌های افراد می‌پردازد. اما در اینجا هدف ما شرح کامل این فرآیند در دانشگاه ها است.

آمار برتر ارائه دهنده ی خدمات صفر تا صد پروپوزال نویسی و انجام پایان نامه است. با آمار برتر در تماس باشید.

پروپوزال نویسی

پروپوزال چیست؟

پروپوزال به بیان مختصری از طرح تحقیقاتی، علمی و پژوهشی دانشجو گفته می‌شود که در مراحل اولیه باید انجام شود. این کار پس از تعیین و تصویب موضوع تحقیق شروع می‌شود و شامل شرح مختصری از ارائه کلی تحقیق است. در ایران و سایر کشورهای جهان، طرح های تحقیقاتی دانشجوها در 3 دسته تقسیم می‌شود:

  • ارائه پروپوزال
  • ارائه پایان نامه
  • ارائه مقاله

Proposal چه بخش هایی دارد؟

در مجموع شامل بخش های زیادی است که براساس دانشگاه متغیر است. به بیان دیگر هر دانشگاه یک فرمت خاص برای نگارش پروپوزال دارد. در کل نتیجه‌ی نهایی یکسان است ولی نحوه‌ی تدوین آنها با هم فرق دارد. اما در یک جمع بندی کلی می‌توان گفت شامل بخش های زیر است:

1- عنوان پایان نامه

باید به صورت فارسی و انگلیسی نوشته شود. این عنوان باید توسط استاد راهنما تایید شده باشد و در سامانه ایران داک (Irandoc) ثبت شده باشد.

2- کلمات کلیدی

 کلمات کلیدی یا Keywords یکی از مهم‌ترین قسمت‌های پروپوزال است. زیرا این کلمات توصیف کننده‌ی موضوع هستند و در آینده پس از نوشتن و چاپ مقاله در نتایج جستجوی اینترنتی نشان داده می‌شوند.

3- اطلاعات و مشخصات مجریان طرح

این بخش شامل مشخصات کامل دانشجو، استاد راهنما و استاد مشاور است. همچنین مشخصات سایر افرادی که در نگارش پروپوزال و پایان نامه کمک کرده‌اند باید نوشته شود به عنوان مثال مشخصات مشاور آماری.

4- بیان مساله

یکی از اصلی‌ترین قسمت‌های طرح تحقیق است. این بخش شامل شرح کامل موضوع است. کلمات کلیدی در قالب متن و به صورت منسجم باید شرح داده بشوند. در انتهای این بخش هم باید برخلا مطالعاتی و چرایی انجام پروپوزال و پایان نامه اشاره بشود. در واقع بیان شود که چرا انجام این تحقیق ضرورت دارد و هدف از مطالعه چیست.

5- سوابق یا پیشینه تحقیق

در این قسمت باید به بررسی مقالات مشابه با موضوع تحقیق پرداخته شود. بهتر است این مقالات در بازه‌ی زمانی کمتر از 10 سال از سال انجام تحقیق انتخاب بشوند. در واقع پس از جستجوی این مقالات در پایگاه‌های معتبر به عنوان مثال google scholar، pubmed، scopus و … و دریافت فایل pdf آنها به صورت متن کامل (داشتن متن کامل یک اقدام برای مطالعات در پیشینه‌ی پژوهش است) اقدام به ترجمه‌ی قسمت چکیده (Abstract) کنید. پس از آن با بیان خودتان در حد یک پاراگراف، هر مقاله را توضیح دهید. دو نکته در این رابطه وجود دارد:

  • امکان وجود مقالات ایرانی هم در سوابق تحقیق وجود دارد.
  • حجم توضیحات بین 100 تا 200 کلمه باشد، ولی بازهم این مورد بستگی به نظر استاد دارد.

قسمت سوابق تحقیق بعدها در بخش بحث و نتیجه گیری پایان نامه استفاده می‌شود. پس هرچقدر این قسمت کامل‌تر باشد و از تعداد بیشتری مقاله استفاده شود، بحث و نتیجه گیری پایان نامه قوی‌تر و کامل‌تر خواهد بود.

6- اهداف ، سوالات و فرضیات تحقیق

این قسمت به سه بخش تقسیم می‌شود: بخش اول که شامل هدف اصلی تحقیق است، بخش دوم شامل اهداف فرعی تحقیق و بخش سوم شامل سوالات تحقیق می‌باشد.

هدف اصلی پروپوزال

دراین قسمت ابتدا باید عنوان به صورت هدف اصلی بیان بشود. به عنوان مثال اگر عنوان پایان نامه بررسی میزان استرس تحصیلی دانش آموزان مقطع ابتدایی ایران باشد هدف اصلی تحقیق به این شکل نوشته می‌شود” تعیین میزان استرس تحصیلی دانش آموزان مقطع ابتدایی ایران”

اهداف فرعی

در این قسمت شما باید اهدافی که از انجام این مطالعه دارید را بیان کنید. لازم به ذکر است که نحوه‌ی جمله بندی بخش اهداف تحقیق با واژه تعیین شروع بشود، به عنوان مثال “تعیین ارتباط سن دانش‌آموزان با میزان استرس تحصیلی”

سوالات تحقیق

بعد از نوشتن اهداف فرعی باید سوالات تحقیق نوشته شود. سوالات تحقیق دقیقاً همان اهداف فرعی هستند که فقط به صورت سوالی نگارش می‌شوند و تعداد آنها با تعداد اهداف فرعی باید یکسان باشد.  به عنوان مثال “ارتباط معناداری بین سن دانش‌آموزان و میزان استرس تحصیلی وجود دارد.”

نکته مهم: در واقع محقق باید در قسمت نتایج ، بحث و نتیجه گیری پایان نامه به سوالات تحقیق جواب بدهد.

7- روش تحقیق

 روش تحقیق یک عنوان کلی است که در برگیرنده عناوینی مانند موارد زیر می‌باشد:

نوع تحقیق:

در این قسمت باید نوع تحقیق بیان بشود. به عنوان مثال مروری ، توصیفی تحلیلی ، آزمایشگاهی ، گذشته نگر و….

روش کار:

روش کار به نوع تحقیق بستگی دارد. در واقع باید به بیان کامل روش انجام تحقیق پرداخته شود. به عنوان مثال در مطالعات مروری باید سال انتخاب مقالات مثلا از سال ۲۰۱۰ تا ۲۰۲۱، نوع مقالات ، مورد شاهدی ، کارآزمایی بالینی ، گذشته نگر ، مروری و غیره معرفی شود و نحوه آنالیز و تحلیل در انتها نوشته  بشود.

جامعه آماری:

جامعه آماری تحقیق شامل کلیه نمونه‌های مورد بررسی است. به عنوان مثال کلیه دانش آموزان مقطع ابتدایی ایران به عنوان جامعه آماری بیان می‌شود.  با در نظر گرفتن این موضوع که دستیابی به این حجم نمونه که تعداد زیادی را شامل می‌شود دشوار است است و در برخی موارد غیر ممکن، به منظور دستیابی به این جامعه باید از نمونه گیری از جامعه کلی استفاده نمود.

حجم نمونه:

به معنای کوچک کردن جامعه آماری تحقیق است به صورتی که نمونه مورد بررسی گویای وضعیت و شرایط جامعه اصلی باشد. حجم نمونه به روش‌های مختلفی تعیین می‌شود که از ساده‌ترین آنها می‌شود به تعیین حجم نمونه با استفاده از جدول کرجسی و مورگان با استفاده از فرمول مورگان فریمن اشاره کرد. همچنین از طریق مراجعه به مقالات پایه میتوان به حجم نمونه مورد نظر دست یافت  و یا از طریق نرم‌افزار های متفاوتی که وجود دارند مانند نرم افزار pass اقدام محاسبه حجم نمونه کرد.

نکته: تعیین حجم نمونه باید توسط مشاور آماری یا متخصص آماری انجام شود.

تجزیه و تحلیل اطلاعات:

 تجزیه و تحلیل اطلاعات اصولاً در دو سطح توصیفی و استنباطی انجام می‌شود. در سطح توصیفی از جدول توزیع فراوانی ، نمودارها ، میانگین و انحراف معیار به منظور توصیف وضعیت جامعه استفاده می‌شود. به عنوان مثال چه تعداد دختر و چه تعداد پسر با چه فراوانی در مطالعه شرکت کرده‌اند، محدوده سنی افراد در چه بازه سنی قرار دارد و میانگین و انحراف معیار سن افراد مورد بررسی به چه میزان است.

بخش استنباطی با استفاده از آزمون‌های آماری مورد بررسی قرار می‌گیرد. در این قسمت باید از روش پیش آزمون و پس از آزمون استفاده شود. پیش آزمون به آزمون‌هایی گفته می‌شود که از طریق آنها به تعیین نوع آزمون مورد بررسی می‌پردازیم. به عنوان مثال پس از جمع‌آوری اطلاعات مورد نظر ابتدا با استفاده از آزمون همبستگی، تی (t) و یا آزمون کلموگروف اسمیرنوف اقدام به تعیین فرض نرمال بودن متغیرها می‌شود. در صورتی که متغیرها از توزیع نرمال پیروی کنند از آزمون‌های پارامتریک مانند تحلیل واریانس، و در غیر این صورت از آزمون های ناپارامتریک مثل کای اسکوئر استفاده خواهد شد.

لازم به ذکر است که نگارش پروپوزال بستگی به فرمت پروپوزال دانشگاه شما دارد. لذا مطالب ذکر شده در این بخش به صورت کلی به توضیح بخش های مشترک در پروپوزال های ارائه شده در ایران می‌پردازد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

فهرست