گام به گام با شما تا چاپ مقاله در مجله های علمی

چاپ مقاله در مجله های علمی برای دانشجوها و محققین ممکن است کار پیچیده ای باشد. نوشتن مقاله و فرستادن آن برای چاپ، که به آن سابمیت مقاله گفته می شود توسط دانشجوها و اساتید برای کسب نمره مناسب، پذیرش در مقطع دکتری و ارتقای درجه انجام می شود. بنابراین این موضوع آنقدر اهمیت دارد که باید درباره ی روند نگارش و چاپ در مجلات یا ژورنال های معتبر اطلاعات کسب کنید.

با توجه به این توضیحات، تیم آمار برتر در این مقاله به بررسی موضوع سابمیت مقاله، اصطلاحات آن و مراحلی که باید طی شود می پردازد. همچنین آمار برتر در مراحل انجام پایان نامه و استخراج مقاله از آن خدمات خود را به دانشجوهای عزیز ارائه می دهد. می توانید برای کسب اطلاعات بیشتر با ما در تماس باشید.

  • 09132012413
  • 031-35670237

مراحل چاپ مقاله

منظور از سابمیت مقاله چیست؟

بعد از استخراج مقاله از پایان نامه زمانی که شما درخواست ثبت و چاپ مقاله ی خود را به یک ژورنال یا مجله ارسال می کنید در واقع مقاله ی خود را سابمیت کرده اید. زمانی باید این کار انجام شود که نسخه ی نهایی و ویرایش شده مقاله آماده شده باشد. مقاله ی شما زمانی توسط مجله ی موردنظر اکسپت یا قبول می شود که شرایط، ضوابط و سیاست های آنها را رعایت کرده باشید. در صورتی که مقاله کیفیت کافی را نداشته باشد و این موارد هم در آن رعایت نشده باشد احتمال ریجکت یا رد شدن آن بالا می رود.

موضوع مهم دیگری که باید بدانید این است که شما اجازه ی سابمیت مقاله تنها به یک ژورنال تخصصی را دارید. یعنی ارسال همزمان به دو مجله یا ژورنال برخلاف قوانین است و می تواند دلیلی برای ریجکت شدن باشد. پس تا زمانی که نتیجه ی داروی یک ژورنال را دریافت نکرده اید مقاله را به مجله ی دیگری ارسال نکنید.

انواع مقالات علمی کدام هستند؟

مقاله ها را می توان از دو جهت دسته بندی کرد: یکی ژورنالی که آنها را می پذیرد و چاپ می کند و دیگری از نظر ساختار و محتوا است. در دسته بندی اول به مقالات isc، isi و اسکوپوس اشاره می کنیم. و برای دسته ی دوم می توان به مقالات پژوهشی، مروری و … اشاره کرد. پس در درجه ی اول شما باید بدانید و تعیین کنید که قرار است چه نوع مقاله ای را بنویسید. در گام بعدی با اصول و قواعد نگارش آن مقاله آشنا شوید و در آخر چاپ مقاله در مجله های علمی است که باید نسبت به مراحل آن به آگاهی برسید.

اصطلاحاتی که برای چاپ مقاله باید آن ها را بشناسید

در دنیای مقاله و مجلات علمی، واژه و اصطلاحات کاربردی و مهمی وجود دارد که باید با آنها آشنایی داشته باشید.

  • Impact factor یا ضریب تاثیر

آیا این جمله که می گویند ضریب تاثیر مجله ای بالا است یا برعکس ضریب تاثیر مجله ای پایین است را شنیده اید؟ آیا می دانید منظور از ضریب تاثیر یا ایمپکت فکتور چیست؟

ضریب تاثیر یا ایمپکت فاکتور (IF) یک شاخص علمی است که میانگین تعداد استنادها (Citation) به مقالاتی که اخیرا در مجله ای علمی چاپ شده است را نشان می دهد. این شاخص یکی از نمادهای اعتبار مجله و مقالات چاپ شده در آن است. پس هرچه این ضریب بیشتر باشد، مجله ی هدف، اعتبار و ارزش بیشتری دارد.

  • SJR

شاخص SJR مخفف عبارت SCImago Journal Rank است. سایت اسکوپوس (SCOPUS) این معیار را برای سنجش مجلات خود ارائه کرده است. مفهوم این شاخص با شاخص ضریب تاثیر یکسان است. تنها تفاوت این است که در IF تمامی استنادات ارزش یکسانی دارند اما در شاخص SJR به رتبه ی مجله ای که مقالات استناد دهنده در آن به چاپ رسیده اند هم توجه می شود.

  • Quartile score یا امتیاز چارک

اسکوپوس روش دیگری را برای رتبه بندی مجله ها ارائه کرده است که امتیاز چارک است. این شاخص را به اختصار با Q  نشان می دهند و دارای چهار درجه ی Q1، Q2، Q3 و Q4 است. برای اینکه در هر زیرگروه علمی مجلات، تعداد مجله های موجود در هر زیرگروه را رتبه بندی کنند از این درجه ها استفاده می شود. به عنوان مثال وقتی یک مجله رتبه ی Q1 را می گیرد یعنی در بین 4 چارک زیرگروه تخصصی خودش، در چارک اول که چارک برتر است قرار دارد.

  • شاخص H یا H-index

علاوه بر امتیازدهی مجلات و مقالات محققان نیز ارزیابی و امتیازدهی می شوند. برای مشخص کردن میزان علمی بودن و اعتبار مقالات یک محقق از شاخص H-Index استفاده می شود. این شاخص برای اولین بار در سال 2005 توسط فیزیکدانی به نام جورج هیرش ابداع شد و میزان موثر بودن عملکرد محقق را نشان می دهد.

  • ISSN مجله

ISSN مخفف عبارت Number International Standard Serial است. در فارسی به آن شاپا ( شماره سریال استاندارد بین المللی) گفته می شود. یک کد 8 رقمی است که در سال 1975توسط سازمان بین المللی استاندارد سازی برای نشریان و مجلات تعیین شده است.امروزه کدهای ISSN توسط کتابخانه های ملی کشورهای مختلف تعیین می شود. اما دفتر اصلی این سازمان در پاریس قرار دارد که وظیفه ی حفظ و نگهداری و گسترش این کدها را بر عهده دارد. در اکثر مجلات بین المللی می توانید این کد را در صفحه ی اصلی مجله و در سربرگ مشاهده کنید. یکی از مهم ترین کاربردهای شاپا بررسی اعتبار مجلات در پایگاه های اعتبارسنجی است.

مجلات معتبر داخلی و خارجی

مجلات معتبر داخلی و خارجی برای سابمیت مقاله

مجلات معتبر علمی به دو دسته داخلی و خارجی تقسیم می شوند:

مجلات داخلی:

  • مجلات علمی-پژوهشی
  • مجلات علمی-تخصصی
  • مجلات علمی-ترویجی

مجلات خارجی

  • تامسون رویترز (ISI)
  • اسکوپوس (scopus)
  • پایگاه استنادی جهان اسلامی (ISC)
  • پاب مد (pubmed)

مجلات ISI

شرکت تامسون رویترز یک شرکت بین المللی است که زیرمجموعه های مختلفی دارد. یکی از این زیرمجموعه ها سامانه یا پایگاه web of science (WOS) است. فعالیت این بخش متمرکز بر پایگاه داده های استنادی است. امکان جستجوی مقالات علمی باکیفیت که از سوی این شرکت پذیرفته شده اند در آن وجود دارد. مجلات WOS دو دسته هستند، یک دسته دارای ضریب تاثیر هستند که به آنها JCR گفته می شود و یک دسته هم بدون ضریب تاثیر هستند که به آنها ISI LISTED می گویند.

مجلات اسکوپوس

اسکوپوس یکی دیگر از نمایه های استنادی معتبر و شناخته شده است. اطلاعات کتاب شناختی حدود 60 میلیون سند و اطلاعات محصولات حدود 5 هزار ناشر علمی از سراسر جهان در ان جمع آوری شده است. در کل اطلاعات 16500 مجله ی علمی پژوهشی در اسکوپوس نمایه شده است. همه ی حیطه های علوم یعنی علوم زیستی، فیزیک، شیمی و علوم اجتماعی را در برمی گیرد

مجلات ISC

سومین پایگاه بزرگ استنادی ISC است که در بین انواع مجلات خارجی مطرح است. مجلاتی هستند که در بین کشورهای اسلامی چاپ و تولید می شوند. این پایگاه با گردآوری کردن مجلات معتبر این کشورها سعی دارد تا سامانه ای جامع برای معرفی و ایجاد ارتباط بین دانشمندان کشورهای اسلامی ایجاد کند. در واقع ISC درصدد تجزیه و تحلیل مجلات کشورهای اسلامی براساس معیارهای علم سنجی اسلامی است.

مجلات پاب مد

پاب مد مرتبط با مجلات حوزه ی پزشکی و علوم زیستی است. به همین دلیل این دسته، تخصصی تر می باشد. به همین دلیل یک پایگاه عالی برای جستجوی مقالات معتبر پزشکی است. بیش از چهار هزار مجله ی علمی پزشکی و حیطه های مرتبط به آن در پایگاه داده pubmed وجود دارند.

مجلات علمی- پژوهشی

مقاله ای که در مجلات علمی – پژوهشی ثبت شده است دارای خصوصیات زیر است:

  • هر تولید علمی در جهت حل مسئله یا طرح اندیشه و ایده در خصوص موضوعی علمی از طریق مطالعه ی نظام بند و سیستماتیک
  • دارای دو ویژگی اصالت و ابداع
  • منجر شدن به نتایج کاربردی ، روش ها و مفاهیم جدید در زمینه های علمی و فناوری

یکی از بخش های اصلی این مقاله ها مرور ادبیات است. یعنی در مقاله ی علمی و پژوهشی اساس و بنیان کار ادبیات است که بینش جدیدی را که پژوهشگر به دنبال ایجاد آن است را پشتیبانی می کند. مخاطبین اصلی این مجلات، دانشجوهای دکتری و کارشناسی ارشد، اساتید دانشگاه ها و پژوهشگران موسسات تحقیقاتی هستند.

مجلات علمی-تخصصی

در این مجلات مقاله های تخصصی مربوط به یک حوزه ی خاص چاپ می شوند. نویسندگان مختلف می توانند مطالب خود را در این مجلات به چاپ برسانند. معمولا این مجلات متعلق و وابسته به سازمان و نهاد خاص هستند که با هدف اطلاع رسانی در مورد موضوعات تخصصی اقدام به چاپ مقاله ها می کنند. چاپ مقاله در این مجلات امتیاز مجلات علمی و پژوهشی را ندارد و مجوز علمی و امتیازی را از ارگان هایی مانند وزارت علوم، وزارت بهداشت و … نمی گیرد. به عنوان مثال مجله علمی تخصصی رشد در این دسته قرار دارد. رشد، وابسته به وزارت آموزش و پرورش است و به مباحث آموزشی می پردازد.

مجلات علمی-ترویجی

این مجلات در مورد یک موضوع علمی و تخصصی جدید صحبت نمی کنند بلکه با سازماندهی خاص خود خلاصه ای از مقالات و منابع موجود را در ساختاری نو ارائه می دهد. مقالات علمی- ترویجی مقاله هایی هستند که سطح آگاهی و دانش خواننده را ارتقا می دهند و به ترویج یکی از رشته های علوم می پردازند. یعنی دستاوردهای علمی به زبانی ساده تر برای افراد مختلف ارائه می شود. مقاله علمی ترویجی می تواند تفسیر جدید از مقالات قبلی باشد و یا اطلاعات جدید را با تفاسیر قبلی ترکیب کند.

اصطلاحات سابمیت مقاله

مراحل آماده سازی چاپ مقاله در مجله های علمی

برای اینکه مقاله را برای چاپ یا سابمیت در مجلات و ژورنال های بین المللی آماده کنید باید مراحل زیر طی شود:

  1. ویرایش مقاله
  2. ترجمه مقاله
  3. رفع سرقت علمی مقاله

مقاله باید از لحاظ فنی و ظاهری، دستوری و گرامری و محتوایی ویرایش شود. یعنی مقاله باید عاری از اشتباهات نگارشی باشد، ساختار جملات و استفاده از افعال درست باشد و محتوا باید برای مخاطبین قابل درک و ملموس باشد. اگر با ویراستاری آشنایی ندارید می توانید از یک ویراستار بخواهید تا این کار را برای شما انجام دهد.

قدم مهم بعدی ترجمه مقاله است. برای ترجمه هم باید دانش کافی را داشته باشید. اگر در این حوزه تسلط ندارید جای نگرانی نیست چون موسسات متعددی هستند که این خدمات را ارائه می دهند.

و اما کار مهم دیگری که باید انجام شود رفع سرقت علمی مقاله است. یعنی باید عاری از هرگونه سرقت ادبی در مقاله باشد. بهتر است مقاله را قبل از ارسال به مجلات داخلی و خارجی با استفاده از نرم افزارهایی مانند iThenticate بررسی کنید. این نرم افزارها کمک می کنند تا اگر بخشی از مقاله مشابه با آثاری است که قبلا منتشر شده، مشخص شود.

چطور مقاله را سابمیت کنیم؟

در اغلب مجلات و ژورنال ها دو روش برای سابمیت مقاله وجود دارد یکی حالت مکانیزه و دیگری ایمیل است. دقت کنید هیچ کدام از این روش ها دلیلی برای اعتبار و یا بی اعتبار بودن مجله نیست. روش مکانیزه یا آنلاین، جدیدتر است و اکثر مجلات از آن استفاده می کنند.

قبل از هر گونه سابمیت از منویی که معمولا Insruction For Author است استفاده کنید تا با نکات مهمی همچون تعداد لغات چکیده، فرمت بندی، توضیحات مربوط به جدول ها و … آشنا شوید و آنها را رعایت کنید.

  • سابمیت از طریق ایمیل

شما باید ایمیل مجله ی مذکور را از وب سایت آنها کپی کرده و مقاله خود را برای آنها ارسال کنید. این مجلات اکثرا روش ارسال مقاله از طریق ایمیل را قدم به قدم توضیح داده اند که می توانید آن را مطالعه کنید. در ایمیل ارسالی خود همراه با فایل مقاله می توانید با سردبیر مجله نیز در ارتباط باشید

  • سابمیت از طریق سیستم مکانیزه

یک سیستم یکپارچه است که تمامی مراحل را به ترتیب پیش می برید و کار بسیار آسانی است. البته ممکن است در مجلات مختلف این سیستم تفاوت هایی داشته باشد به همین دلیل نمی توان یک توضیح کلی برای آن نوشت. بعد از ثبت مقاله خود به صورت آنلاین، یک سابمیت نامبر دریافت خواهید کرد. بعد از آن نیز می توانید از طریق پنل کاربری وضعیت مقاله را بررسی کنید.

فرآیند اکسپت مقاله

تمامی کارهایی که تا اینجا انجام داده اید تنها برای سابمیت مقاله و درخواست ثبت آن در ژورنال بوده است. اما آنچه بیشتر اهمیت دارد اکسپت شدن مقاله یعنی اخذ مجوز چاپ آن است. تا زمانی که مقاله ی شما اکسپت نشود هیچ ارزشی ندارد.

هر مجله قواعد و روند خاص خودش را برای بررسی، اکسپت یا ریجکت کردن مقاله دارد. این اطلاعات را می توانید از وب سایت آنها بدست آورید. مقالات ممکن است مدت طولانی در فرآیند داوری باقی بمانند یا اینکه خیلی سریع این فرآیند طی شود و نتیجه به شما ابلاغ شود.

فهرست